Calamiteiten bassin voor chemicaliën

3dmodelVoor de vernieuwing en uitbreiding van de chemicaliën laad- en losplaats bij een groot chemisch concern heeft ESEP een oplossing ontwikkeld om het vrijkomende afvalwater te behandelen en daarna op oppervlaktewater te kunnen lozen. Bijkomende uitdaging was een voorziening te treffen om bij optredende calamiteiten de volledige chemische inhoud van een tankwagen (35 m3) veilig te kunnen opvangen.

 

Het systeem bestaat uit meerdere componenten, waarbij het afvalwater eerst wordt verzameld in een verzamelreservoir. Vervolgens gaat het naar de olieafscheider, waarbij het in geval van calamiteiten mogelijk is om het afvalwater naar een grote 35 m3 buffer af te voeren. Dit gebeurt zowel passief door de automatisch afsluitende vlotter in de olieafscheider als actief door een hoogwater en laagdikte sensor. Het geheel is tenslotte ook middels een noodknop bedienbaar.

 

Aan het eind van het systeem is een afsluiterput voorzien die is uitgerust met een spindelafsluiter met explosieveilige motor om deze zowel handmatig als automatisch te kunnen bedienen. Bij een actieve alarmering wordt deze afsluiter in werking gezet en worden de chemicaliën automatisch via een overstort in het calamiteiten bassin opgevangen.

 

Vanwege de mogelijke aanwezigheid van een veelvoud aan chemicaliën is gekozen alle afscheider en reservoirs uit te voeren met een inwendig ingestorte HDPE lining die hier zeer goed tegen bestand is.

 

Installatie van dit systeem heeft plaatsgevonden in nauwe samenwerking met Sagro te ’s-Heerenhoek.

 

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken